Bli av med acne | Före & Efter

Jag har på senaste tiden sett så många inlägg och frågor om tips på produkter för att bli av med acne. Den del av mig som har läst om hudvård blir frustrerad, den del av mig som själv lidit av acne förstår det febrila sökandet efter en lösning. Mitt tips? Din lösning sitter sällan i produkter för acne.

Jag har alltid haft relativt fin hy och inte haft problem med finnar och acne, förrän jag blev ca 19-20 år. Då hade jag riktiga bekymmer som var så fruktansvärt jobbigt att ha och göra med. Dels för att jag blev frustrerad för vart man än läste om hudtyper och hudproblem så stod det alltid så korkat felaktigt att "torr hy sällan får problem med finnar". Jag är så supertorr som man kan bli, jag har atopisk, torr hy. Jag testade diverse produkter jag var noga med att rengöra, använda bra dag- och nattkräm, serum, you name it. Jag höll på att bli galen! Jag fick till läkare som skrev ut diverse krämer för acne - som orsakade ordentliga reaktioner i min hy - vid den tidpunkten så brann det i min hy ungefär,jag fick blodsmak i munnen så fort jag råkade nudda huden i mitt ansikte. Så får det absolut inte vara!

Min lösning kom inte förrän jag sökte hjälp hos en hudterapeut. Jag bad henne studera min hy, vad är mitt problem? (dels vill jag tillägga att jag slutade äta mjölkprotein, blev av i regel med nästan alla utslag i ansiktet och hade inte ont i magen mer). Men vi kom fram till att jag hade så reaktiv, känslig hy så att den reagerade på allt, varm luft, kall luft, snälla krämer, tuffare krämer, vatten, allt. Så jag gick med på att göra 3st IPL-behandlingar. Det är en slags laser som - vad jag förstår - bränner sönder ytliga blodkärl, som får huden att aktivt börja hela sig själv. Det vill säga att det får en trasig, icke fungerade hy med noll försvar, att tvingas ta hand om sig själv, skaffa sig en bättre barriär. Jag kommer alltid vara evigt tacksam över denna behandling! Det har absolut ändrat mitt liv.

Jag är inte alls i närheten av lika känslig längre, jag blossar inte upp mer utan kan som max få 1-2 finnar vid vissa tillfällen som om jag stressat mycket eller får i mig mjölk. Hudterapeuten jag var till sade även åt mig att sluta använda så många produkter, jag var ju bara 21år gammal, så jag kunde gott klara mig med en rengöring och EN ansiktskräm. Så jag kör än idag på det jag hittade där och då, det gäller att hitta rätt för sin hy, och det är verkligen inte enkelt. Jag visste att jag var torr, och känslig. Men inte i regel att jag faktiskt hade en reaktiv, SUPERkänslig hy. Klart tusan det blir fel!

Så vad vill jag ha sagt med det här inlägget? Leta inte efter krämer att smeta på finnarna. Gå till en hudterapeut och skaffa dig en bättre förståelse för din hy. Kartlägg vad som gör det bättre/sämre. Dessa krämer kommer inte hjälpa dig om grunden är fel.

Jag bifogar före och efter på mig själv.

Före

Efter

Gillar