Ta hand om ditt hår

1a februari idag och här med är #nouw30daychallenge igång! Idag tänkte jag skriva ett inlägg som handlar om hår. Vadå hår? Ja, hur du är snäll mot ditt hår egentligen, hur du får ditt hår att må som bäst! Jag själv har alltid haft ett mycket bångstyrligt, superlockigt, frissigt, långt och tjockt hår, haha. Inte nog med det så har det varit galet slitet också för att jag inte visste bättre då... Jag fick mitt hår att tvärvända i kvalité i rekordfart och växte som ogräs då jag började behandla det med respekt, flummigt sagt. Här är mina bästa tips för ett friskt och välmående hår!

  • Ta en titt i lådan med hårprodukter. Hur många hårprodukter har du? 5 olika friss-tämjande produkter, ett 10-tal olika oljor och diverse hårspray? Ja, så såg min låda ut innan också. "Jag överlever inte utan!", var min ursäkt. Idag har jag en olja, ett lätt hårspray, ett värmeskydd, och ett torrshampoo för krissituationer. Gör dig själv en tjänst och rensa ur lådan, titta på innehållet och välj bort riktigt hårda sprayer, billiga håroljor (japp, så mycket svammel i många av de mest populära) och diverse. Vilka och varför ska jag berätta i nästa punkt.
  • Första tipset jag har till bokstavligen alla är att sluta använda shampoon med sulfater i. Är du dessutom atopiker, eller har torr hud så tål inte din hud detta. Sulfater är mycket starkt fettlösande och är i regel det som diskmedel baseras på, men är då såklart mycket kraftigare. Det märker du nog själv, om du skulle tvätta händerna med diskmedel flera gånger om dagen så kommer dina händer vara totalt uttorkade tillslut. Hur mår då din hårbotten och ditt hår? Du behöver inte sulfater för att få bort smutsen eller fettet i håret. (Jag själv har märkt att efter jag slutade använda sulfater, så blir inte mitt hår längre fett då det är smutsigt, utan det blir bara smutsigt... Haha)
  • Ditt hår behöver fett. Annars torkar det ut och blir risigt och går av, det säger sig självt. Sulfater tar bort för mycket av hudens eget fett som ditt hår behöver. (och dessutom din hårbotten!) Det finns många märken som gör sulfatfria shampoon idag, men märket i swear by då det gäller hårprodukter är just Maria Nila. Alla deras shampoon är sulfatfria och min favoritserie är helt klart deras Head & Heal - vilket är extra schysst mot en känslig hårbotten.
  • Sluta. Tvätta. Håret. För. Ofta! Gör du inte någon aktivitet som gör håret superskitigt eller om du inte använder så mycket produkter i håret kommer du inte behöva tvätta håret så ofta. Klart man vill duscha om man svettats som en gris på gymmet - men gör du inte det så behöver du inte så ofta. Jag har sedan jag var liten tvättat mitt hår 1 gång i veckan - fick såklart göra det bra mycket oftare då jag misshandlade mitt hår med produkter. Nu när jag knappt har en produkt i håret och tvättar med sulfatfria produkter - så kan jag ofta hålla ut ännu längre än en vecka. De sista två dagarna kör jag i regel alltid uppsatt hår - ingen annan än jag vet att det är dags för tvättning och mitt hår tackar mig att jag höll ut de där extra dagarna.
  • Jag rekommenderar verkligen att ni har en Tangle Teezer att borsta håret med om ni ska ha något haha, hur jag har kunnat överleva utan en innan vet jag verkligen inte.

Så, sluta använd så många olika produkter - ta er tid och hitta EN som gör jobbet ensam, och använd inte stylingprodukter i onödan, du kanske inte behöver använda spray varje dag? Håll ut mellan tvättarna och jobba bort sulfaterna. Både du och ditt hår kommer att tacka dig.

Gillar